Rikosprosessi pähkinänkuoressa

RIKOSPROSESSIN KULKU

Rikosprosessi on monivaiheinen oikeudellinen menettely. Alla käydään läpi rikosprosessin kulkua vaihe vaiheelta. Kaikki lakimiehemme avustavat esitutkinnassa ja oikeudenkäyntivaiheessa sekä rikoksen uhreja että rikoksesta epäiltyjä. Mikäli tarvitset apua rikosasiasi hoidossa, autamme mielellämme. Voit varata ajan maksuttomaan konsultointiin puhelimitse tai internetsivujemme ajanvarauskalenterin kautta.

1. Rikosilmoituksen tekeminen

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, ota yhteyttä poliisiin mahdollisimman pian. Mitä nopeammin rikosilmoitus tehdään, sitä helpompaa poliisin on tutkia tapahtunutta. Rikosilmoituksen voi tehdä menemällä paikan päälle mille tahansa poliisiasemalle, sähköisesti internetissä tai puhelimitse. Rikosilmoitukseen poliisi kirjaa asianosaisten ja todistajien henkilötiedot sekä tapahtumien kulun mahdollisimman tarkasti.

2. Esitutkinta

Silloin, kun on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen, poliisi aloittaa esitutkinnan. Esitutkinnan tarkoituksena on selvittää, mitä on tapahtunut, ketkä ovat asiassa osapuolina ja mitä vahinkoa rikoksesta on aiheutunut. Esitutkinnassa kuullaan rikoksen uhria, rikoksesta epäiltyä sekä mahdollisia todistajia. Jos kyse on lievästä rikoksesta, esimerkiksi lievästä pahoinpitelystä, ja uhri suostuu sakkomenettelyyn, poliisi voi antaa rikoksesta epäillylle sakon. Tietyissä tapauksissa esitutkintaa voidaan myös rajoittaa, esimerkiksi silloin jos asia on vähäinen tai kyse ei ole ollenkaan mistään rikoksesta. Tämä tarkoittaa sitä että asia ei etene syyttäjälle eikä asiaa käsitellä oikeudessa. Muissa tapauksissa poliisi lähettää syyttäjälle esitutkintapöytäkirjan sen valmistuttua.

3. Syyteharkinta

Syyttäjän tehtävänä on esitutkinnassa hankitun selvityksen perusteella harkita, nostaako hän syytteen epäiltyä vastaan eli viedäänkö rikosasia tuomioistuimen käsiteltäväksi. Syytekynnys ylittyy, jos on olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. Tällöin syyttäjä laatii asiassa haastehakemuksen, jossa kuvataan, mitä rikosta syyte koskee, ja toimittaa asiakirjat eteenpäin tuomioistuimelle.

Mikäli rikoksesta ei esimerkiksi ole riittävästi näyttöä, asiassa on tehty sovinto osapuolten välillä tai rikos on vähäinen, syyttäjä voi jättää syytteen nostamatta. Tällaisissa tilanteissa asianomistaja voi nostaa itse syytteen rikoksesta ja saada asian siten tuomioistuimen käsiteltäväksi.

4. Oikeudenkäynti

Rikosasia käsitellään käräjäoikeudessa joko suullisessa oikeudenkäynnissä tai kirjallisessa menettelyssä. Suulliseen oikeudenkäyntiin kutsutaan yleensä kaikki asianosaiset, joita ovat asianomistajana oleva uhri, syyttäjä virkansa puolesta ja syytetty. Lisäksi oikeudenkäyntiin kutsutaan mahdolliset todistajat. Aina asianosaisten ei ole välttämätöntä saapua paikan päälle. Käräjäoikeuden lähettämästä kutsusta ilmenee, edellytetäänkö uhrilta tai syytetyltä henkilökohtaista läsnäoloa istunnossa. Suullisessa oikeudenkäynnissä luetaan syyte, johon vastaajalla on mahdollisuus vastata. Niin ikään istunnon aikana kuullaan asianomistaja ja tämän vaatimukset sekä mahdollisten todistajien kertomukset.

Jos kyseessä on lievä tai tavallinen rikos, se voidaan käsitellä käräjäoikeudessa kirjallisesti. Kirjallisessa menettelyssä, kirjallisen aineiston perusteella, voidaan käsitellä esimerkiksi liikennerikoksia, varkauksia ja pahoinpitelyjä. Jotta rikosasia voidaan käsitellä kirjallisessa menettelyssä ilman suullista oikeudenkäyntiä, edellytetään, että syytetty on tunnustanut teon ja antanut suostumuksensa kirjalliseen menettelyyn. Niin ikään rikoksen uhrilta edellytetään joko suostumusta asian käsittelyyn kirjallisessa menettelyssä tai uhrin esitutkinnassa antamaa ilmoitusta siitä, ettei hänellä ole asiassa vaatimuksia.

5. Tuomio

Suullisessa oikeudenkäynnissä käräjäoikeus joko julistaa tuomion heti istunnon jälkeen tai vaihtoehtoisesti ilmoittaa, milloin tuomio asiassa annetaan. Mikäli asia ratkaistaan kirjallisessa menettelyssä, käräjäoikeus lähettää tuomion jutun asianosaisille.

Käräjäoikeuden tuomiosta on mahdollista valittaa hovioikeuteen. Jotta valitusasia otetaan hovioikeuden käsittelyyn, edellytetään kuitenkin pääsääntöisesti hovioikeuden myöntämää jatkokäsittelylupaa.

Tuomioon tyytymättömän on ilmoitettava tyytymättömyytensä käräjäoikeuteen viikon kuluessa tuomion antamisesta. Varsinainen valituskirjelmä on toimitettava käräjäoikeudelle 30 päivän kuluessa tuomion antamisesta.

Blogi

Rapsu on coton de tuléar-rotuinen herrasmies. Rapsu nimensä mukaisesti pitää tietysti rapsutuksista ja ihmisten läsnäolosta, minkä lisäksi hänen sydäntään lähellä ovat hitaat aamut, herkut, lahjapakettien avaaminen sekä lenkkeily hartaasti haistellen. Rapsu on varsin hurmaava ja kiltti karvakuono, jonka ainoana paheena toimivat toisinaan toistuvat sukkavarkaudet. Herkkua vastaan sukat on kuitenkin lähes poikkeuksetta mahdollista saada palautetuiksi.

Rapsu on joskus toimistolla. 

Kääpiöpinsereille ominaiseen tapaan Metku on vilkas ja touhukas kooho, jonka menossa ei juurikaan ole havaittavissa rauhoittumisen merkkejä siitä huolimatta, että Metku on jo 7-vuotias isäntä. Eli vähintään koirien keski-iässä. Metkulle tärkeintä elämässä on kaiken vartiointi: kotiväen lisäksi jakamatonta huomiota saavat muut koirat, naapurit, oravat, autot ja ohikulkijat. Erityisen mustasukkainen Metku on omistajastaan Meristä, jonka lähelle hän ei juuri muita päästä tai alkaa kovaääninen ulina. Toiseksi tärkein asia Metkulle on herkkuluut ja muut makupalat, joiden saamisen toivossa Metku on valmis tekemään kaikkensa. 

Metku esiintyy säännöllisesti ristikkolehtien kuvituksissa ja hän on veikeän luonteensa vuoksi suosittu hoitokoira. Metku ei vietä aikaansa toimistolla vilkkautensa vuoksi.

Olen toiminut toimistossamme lakimiesharjoittelijana vuoden 2023 alusta lähtien. Opiskelen Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, jossa suoritan tällä hetkellä viimeisen vuoden maisteriopintojani. Toimistossamme tehtävänäni on avustaa juristejamme toimeksiantojen hoitamisessa ja kaikenlaisessa juridisessa selvitystyössä. Oikeudenaloista suosikkini on rikosoikeus, vaikkakin kiinnostusta riittää yli oikeudenalojen rajojen. 

(tuomioistuinharjoittelussa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 1.5.2025 – 30.4.2026)

Koulutus

Valmistun oikeustieteen maisteriksi Turun yliopistosta toukokuussa 2022. Suomen Asianajajaliiton järjestämän asianajajatutkinnon suoritin hyväksytysti kesäkuussa 2022. Sain luvan toimia oikeudenkäyntiavustajana elokuussa 2022. 

Osaaminen

Olen toiminut toimistomme lakimiesharjoittelijana vuoden 2021 alusta lähtien ja toukokuusta 2022 lähtien lakimiehenä. Opintojen ohella olen tehnyt harjoittelun Syyttäjälaitoksessa, toiminut tutkimusavustajana ja projektitutkijana Turun yliopistossa, työskennellyt Kelan muutoksenhakuturvalautakunnassa sekä tehnyt harjoittelun keskisuuressa asianajotoimistossa. Opiskelijavaihdossa olin Lundin yliopistossa Ruotsissa vuoden 2021 syyslukukauden.

Avustan päämiehiä niin rikos- kuin riita-asioiden oikeudenkäynneissä, kuulusteluissa sekä toimeksiannoissa oikeudenkäyntien ulkopuolella. Avustan myös toimistomme juristeja toimeksiantojen hoitamisessa ja juridisessa selvitystyössä. Vahvuuteni ovat hyvät kuuntelemistaitoni sekä sovitteleva, mutkaton ja työtä pelkäämätön asenteeni.

Työtehtävien lisäksi olen toiminut useissa eri luottamustehtävissä. Tällä hetkellä toimin Juristiliiton oikeuspoliittisen valiokunnan jäsenenä sekä Lakiladies ry:n puheenjohtajana.

Koulutus

Valmistuin Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2008. Suomen Asianajajaliiton jäseneksi minut on hyväksytty vuonna 2011. Tuomioistuinharjoitteluni suoritin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa vuonna 2015, jolloin minulle myönnettiin varatuomarin arvo.

Osaaminen

Olen hoitanut tuomioistuinasioita avustajana vuodesta 2008 eli noin 17 vuoden ajan. Näihin vuosiin on mahtunut monipuolisesti erilaisia toimeksiantoja niiden kaikissa vaiheissaan – sekä tuomioistuimissa että niiden ulkopuolella. Asianajotyöni lisäksi olen tuomioistuinharjoittelussani toiminut käräjäoikeuden puheenjohtajana ja saanut näin arvokasta kokemusta siitä, miten asiat tuomioistuimessa ratkaistaan.

Eniten asianajokokemusta minulla on avioeroriitojen sekä lasten huoltoon, asumiseen, elatusapuun, tapaamisoikeuteen ja tapaamisoikeuden täytäntöönpanoon liittyvien riita-asioiden hoitamisesta. Vuosien kokemus perheoikeudesta on kehittänyt hyödyllistä tietotaitoa ja näkemystä niistä erityisistä kysymyksistä, joita lapsiasioissa on otettava huomioon. Olen hoitanut satoja yhteiselämän päättämiseen sekä perintöoikeuteen liittyviä toimeksiantoja eli avustanut päämiehiäni erilaisissa avioeroja, avoeroja, osituksia, perinnönjakoja ja perunkirjoituksia koskevissa asioissa. Toimin myös käräjäoikeuden määräämänä pesänjakajana ja pesänselvittäjänä. Tämän lisäksi minulla on merkittävä asianajokokemus erilaisten riita-asioiden sovittelumenettelyistä.

Toimeksiannot esimerkiksi työoikeuden, sopimusoikeuden ja vahingonkorvausoikeuden alalta ovat niin ikään olleet asianajotyössäni keskeisessä osassa. Perintälakimiehenä toimiessani hoidin paljon maksukyvyttömyysmenettelyjä ja velkomusasioita ja olen myös toiminut käräjäoikeuden määräämänä selvittäjänä yksityishenkilöiden velkajärjestelyissä. Rikosasiat kuuluvat lähes jokaisen asianajanan toimenkuvaan, myös minun ja avustan sekä vastaajia että asianomistajia oikeudenkäynneissä.

Sovintoratkaisuun pyrin aina, jos se suinkin on mahdollista ja asiakkaani edun mukaista. 

Vahvuuteni on kattava ja monipuolinen kokemus erilaisista asianajotehtävistä. Pidän yhteistyötä alalla toimivien asianajajien kanssa tärkeänä. Ratkaisukeskeisyys ja halu auttaa tavallisia ihmisiä heidän oikeudellisissa ongelmissaan on minulle työssäni tärkeintä.

Luottamustoiminani hoidan Suomen Asianajajaliiton valtuuskunnan jäsenen tehtäviä sekä Turun Asianajajayhdistyksen hallituksen jäsenen tehtäviä. Lisäksi toimin Suomen Pesäpalloliiton kurinpitopäällikkönä.

Asianajotoimisto Vuorio & Co Oy
asianajaja, varatuomari
10/2016 –

Asianajotoimisto Pontus Lindberg & Co Oy
asianajaja, varatuomari
03/2016 – 09/2016

Varsinais-Suomen käräjäoikeus
käräjänotaari
11/2014 – 10/2015

Asianajotoimisto Salo & Kivikoski Oy
asianajaja
11/2011 – 10/2014

Asianajotoimisto Hilkka Huiskala Oy
lakimies
04/2010 – 03/2011

Resolvium Group Oy
perintälakimies
09/2008 – 03/2010

Lakitoimisto PPG Oy
perintälakimies
04/2008 – 03/2010

Koulutus ja osaaminen

Olen oikeustieteen maisteriksi valmistunut toimiston uusi lakimies. Olen innoissani päästessäni syventymään päämiestemme juridisiin haasteisiin. Oikeudellisen avun tarjoaminen elämän eri vaiheissa on mielestäni merkityksellistä ja tärkeää.

Erityisesti minua kiinnostavat perhe- ja jäämistöoikeudelliset asiat. Tavoitteeni on kuitenkin kehittyä laaja-alaisesti ja minulta löytyykin osaamista myös riita-asioihin sekä kauppa- ja kilpailuoikeudellisiin teemoihin.

Vapaa-aikani kulutan urheillen ja erityisesti viihdyn lenkkipoluilla avopuolisoni kanssa

CV

Asianajotoimisto Vuorio & Co Oy
asianajaja, varatuomari
10/2016 –

Asianajotoimisto Pontus Lindberg & Co Oy
asianajaja, varatuomari
03/2016 – 09/2016

Varsinais-Suomen käräjäoikeus
käräjänotaari
11/2014 – 10/2015

Asianajotoimisto Salo & Kivikoski Oy
asianajaja
11/2011 – 10/2014

Asianajotoimisto Hilkka Huiskala Oy
lakimies
04/2010 – 03/2011

Resolvium Group Oy
perintälakimies
09/2008 – 03/2010

Lakitoimisto PPG Oy
perintälakimies
04/2008 – 03/2010