Oikeudenhoidon ammattilaisten nimikeviidakko on moninainen ja sekava. Termit eivät ole pelkkää sanahelinää ja niistä kannattaa oman oikeusturvan vuoksi ottaa selvää. Esimerkiksi nimikkeet lakimies ja juristi eivät tarkoita samaa asiaa kuin asianajaja, eivätkä tuo maksavalle asiakkaalle samoja etuja ja samanlaista turvaa. Tässä blogitekstissä yritämme selventää, mitä eri nimikkeet tarkoittavat.
Juristi on mikä tahansa lakimies
Juristi tai lakimies ovat yleisnimityksiä kenestä tahansa oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneista henkilöistä. Lakimies ja juristi ovat synonyymejä. Lakimies-nimike on saanut kritiikkiä sen sukupuolittuneisuudesta, mistä johtuen osa käyttää mielummin juristi-nimikettä puhekielessä.
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja eli lupalakimies
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja eli tuttavallisemmin lupalakimies on lakimies, joka on virallisesti hyväksytty luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien luetteloon. Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja on kelpoinen edustamaan asiakkaitaan oikeudessa (pelkästään oikeustieteellinen korkeakoulututkinto ei tähän riitä).
Luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien toiminnasta ja luvan edellytyksistä säädetään laissa. Luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien toiminta kuuluu Suomen Asianajajaliiton yhteydessä toimivan puolueettoman valvontalautakunnan piiriin, eli Suomen Asianajajaliitto valvoo myös lupalakimiesten toimintaa.
Asianajaja
Asianajaja on kokenut, asiakkaansa oikeuksien ajamiseen erikoistunut lakimies. Siten asianajajilta vaaditaan enemmän ja heitä valvotaan tarkemmin kuin lakimiehiä, juristeja ja luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia. Erona on vielä se, että asianajaja on velvollinen noudattamaan Suomen Asianajajaliiton palkkio-ohjetta. Tämä tarkoittaa sitä, että asianajajan laskutuksesta voi kannella Asianajajaliiton alaisuudessa toimivaan erilliseen palkkioriitalautakuntaan, toisin kuin on lupalakimiesten tai muiden juristien kohdalla asia, mikäli laskusta tulee erimielisyyttä. Asianajajan yhtenä velvollisuutena on lisäksi ottaa erillinen vastuuvakuutus, mikä tarkoittaa sitä, että jos asianajajan työssä tapahtuu sellainen virhe joka aiheuttaa taloudellista vahinkoa päämiehelle, korvausta on mahdollista hakea vastuuvakuutuksesta. Edellä mainittua velvollisuutta ei ole säädetty pakolliseksi lakitoimistoille tai lakiasiaintoimistoille.
Asianajajan ammattinimike on lailla suojattu ja asianajajista on oma lakinsa (laki asianajajista). Nimikettä asianajaja saa käyttää ainoastaan Suomen Asianajajaliiton jäseneksi hyväksytty lakimies, joka on suorittanut hyväksytysti vaativan asianajajatutkinnon. Päästäkseen asianajajaksi lakimiehellä tulee olla useampi vuosi alaan liittyvää työkokemusta joko toimistossa työskentelystä tai esimerkiksi tuomioistuimesta.
Asianajajien perusarvoina ovat lojaalisuus, riippumattomuus, esteettömyys, luottamuksellisuus ja kunniallisuus. Nämä ovat jokaisen asianajajan kaiken toiminnan perusta. Suomen Asianajajaliitto valvoo kaikkia asianajajia niin työssä kuin vapaa-aikana, ja siten arvot todellakin näkyvät.
Asianajajia on Suomessa hieman yli 2000. Vertailun vuoksi muita lakimiehiä ja erilaisissa valtion viroissa työskenteleviä on noin 20.000, eli asianajajia on vain 10% lakimieskunnasta.
Mikä ihmeen varatuomari?
Varatuomarin arvonimi voidaan myöntää lakimiehelle, joka on suorittanut vuoden mittaisen auskultoinnin eli tuomioistuinharjoittelun hyväksytysti. Tuomioistuinharjoittelu suoritetaan toimimalla käräjänotaarina käräjäoikeudessa tai hallinto-oikeudessa. Käräjänotaari ratkoo itsenäisesti riita-asioita, yksinkertaisia rikosasioita ja hakemusasioita toimimalla oikeuden puheenjohtajana. Lisäksi lainkäyttöratkaisuja tehdään kirjallisessa menettelyssä sellaisissa asioissa, joissa ei tarvita istuntokäsittelyä.
Varatuomari tietää miten oikeudenkäyntejä hoidetaan, sillä häntä on koulutettu käräjäoikeudessa tehokkaaseen prosessinjohtoon. Varatuomarin titteli ei tuo minkäänlaisia lisävaltuuksia, mutta erityisesti nuoren juristin kohdalla se voi kertoa, että juristilla on oikeudenkäynteihin liittyvää lisäosaamista.
Kuka se julkinen oikeusavustaja sitten on?
Julkinen oikeusavustaja on julkisilla varoilla rahoitetun oikeusaputoimistoverkoston lakimies, joka voi olla myös asianajaja. Julkiset oikeusavustajat ovat kaikki vähintään luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia. Julkiseen oikeusapuun eivät kuitenkaan ole kaikki veronmaksajat oikeutettuja, sillä saadakseen valtion varoista kustannettua oikeusapua, tulee taloudellisen tilanteen olla sen kaltainen, että oikeusavun myöntämisen edellytykset täyttyvät. Toisaalta, myös yksityisen puolen asianajaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja voi tehdä oikeusaputaksalla toimeksiantoja, jolloin palkkio maksetaan valtion varoista.
Kuka valvoo ketäkin?
Suomen Asianajajaliitto ei valvo lakiasiaintoimistoja eikä lakitoimistoja, joissa työskentelevät eivät ole lupalakimiehiä.
Asianajaja ja asianajotoimisto ovat lailla suojattuja nimikkeitä ja niitä voivat käyttää ainoastaan Suomen Asianajajaliittoon hyväksytyt lakimiehet ja toimistot. Sen sijaan lakimiesten ja lakitoimistojen toimintaa Suomen Asianajajaliitto ei valvo, ellei niissä työskentele nimenomaan ns. luvan saaneita lakimiehiä.
Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunta voi määrätä asianajajalle mahdollisesta rikkeestä kurinpidollisen seuraamuksen. Lisäksi liitto valvoo asianajajia tekemällä vuosittain toimistotarkastuksia, rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskevassa laissa tarkoitettuja tarkastuksia sekä velkaantumisselvityksiä. Voit ottaa Suomen Asianajajaliiton valvontalautakuntaan maksutta yhteyttä myös siinä tapauksessa, että olet tyytymätön asianajajasi laskutukseen.
Kantelu sekä palkkioriita-asiassa että valvonta-asiassa on asiakkaalle maksutonta.
Kuka on sopivin henkilö hoitamaan asiani?
Lakimiehet ja asianajajat erikoistuvat eri asioihin ja oikeudenaloihin, joten parhaan lopputuloksen saamiseksi sinun kannattaa etsiä käsiisi asianajaja tai lakimies, joka on erikoistunut juuri sinun tarvitsemaasi oikeudenalaan. Jos tarvitset apua lapsen huoltoriidassa, ei ehkä kannata ottaa juristia, joka on erikoistunut verotukseen tai insolvenssioikeuteen.
Muista myös se, että ainoastaan lupalakimiehet, asianajajat ja julkiset oikeusavustajat saavat edustaa asiakastaan oikeudessa. Jos siis tarvitset apua oikeudenkäyntiin – oli sitten kyseessä siviili- tai rikosasia – tarvitset avuksesi jonkun yllä mainituista.
Lisätietoa asianajajista, Suomen Asianajajaliitosta ja asianajotoimistoista löydät osoitteesta https://asianajajaliitto.fi