Elatusapu vuoroasumistilanteessa – mikä muuttuu?

Elatusavun oikea määrä on tavanomainen riitakysymys eroperheissä. Tuskin on olemassa sellaista vanhempaa, jonka mielestä hänelle maksettava elatusapu lapsesta on aivan liian paljon – tai sellaista vanhempaa, jonka maksama elatusapu on hänen mielestään todella alimitoitettu hänen elatuskykynsä huomioiden. Eniten hampaidenkiristystä on ymmärrettävästi aiheutunut jo vuosikausia niissä tilanteissa, joissa kysymys on vuoroasumisesta, mutta lapselle maksettava elatusapu lasketaan ikäänkuin kyse ei olisi vuoroasumisesta. Lisäksi yleinen harhaluulo edelleen on se, että vuoroasumistilanteessa elatusapua tarvitsisi maksaa ollenkaan.

Olipa kysymys sitten ns. viikonloppuvanhemmasta tai vuoroasuvan lapsen vanhemmasta, vaikuttaa lapselle laskettavan elatusavun suuruuteen kolme asiaa: lapsen yksilöllinen elatuksen tarve, vanhempien välinen suhteellinen elatuskyky ja viimesijainen kohtuusharkinta. Nämä edellytykset tulevat suoraan elatuslaista.

Lapsen elatusavun suuruus tulee viime kädessä arvioida näiden lainsäädännön asettamien lähtökohtien pohjalta. Kun elatusavun suuruutta kulloinkin lasketaan, on käytännön ohjeena asianajotoimistoissa ja tuomioistuimissa käytetty oikeusministeriön ohjetta 2007:2 elatusavun suuruuden laskemiseksi. Ohjetta on tarkoitettu noudatettavaksi mahdollisimman pitkälle ja ohjeesta poikkeamisen on katsottu edellyttävän painavia syitä.

Oikeusministeriön yllä mainittu ohje elatusavun suuruuden arvioimiseksi on ollut kuitenkin siltä osin puutteellinen, ettei siinä ole huomioitu vuoroasuvien lasten elatuksen tarpeen erilaista laskemista verrattuna siihen tilanteeseen, että lapsi asuu pääasiassa vain toisen vanhempansa luona.

Tähän ongelmaan saatiin hiljattain odotettu muutos, kun oikeusministeriö julkaisi ”Elatusapu vuoroasumistilanteissa” -nimisen ohjeen tai oikeammin päivityksen niihin tilanteisiin, joissa lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhempansa luona. Oikeusministeriön uusi ohje vastaa ennen muuta käytännön tarpeisiin, sillä vuoroasuminen on yleistynyt merkittävästi. Vanha, vuonna 2007 laadittu oikeusministeriön ohje antoi suoria vastauksia käytännössä vain sellaisiin tilanteisiin, joissa lapsella on selvästi vain yksi varsinainen koti ja lapsen elatuksesta vastaa vain toinen vanhempi.

Miten vuoroasuvan lapsen elatus lasketaan?

Vuoroasuminen, josta usein puhutaan myös viikko-viikko -asumisena, tarkoittaa käytännössä sitä, että lapsi asuu kahdessa kodissa lähes yhtä paljon. Tilannetta, jossa lapsi viettää vähemmän kuin 40 prosenttia ajasta toisen vanhemman luona, ei kutsuta enää vuoroasumiseksi.

Lähtökohtana on, että lapsen elatuksen tarvetta määritettäessä lapsen yleiset kustannukset (eli jokapäiväinen elatus ja ylläpito, ja jonka euromäärä tulee suoraan elinkustannusindeksistä) jaetaan vuoroasumistilanteessa puoliksi molemmille vanhemmille. Mikäli toinen vanhemmista tosiasiallisesti vastaa suuremmasta osasta edellä mainituista kuluista, nämä kustannukset voidaan jakaa puolittamisperiaatteen sijasta laskelmassa siten, kuin ne tosiasiassa vanhempien kesken jakautuvat.

Lapsen erityiset kustannukset luetaan laskelmassa pääsääntöisesti sen vanhemman kuluiksi, joka kulut maksaa. Lapsen erityisiä kustannuksia ovat esimerkiksi varhaiskasvatuskulut, aamu- ja iltapäivätoiminnasta aiheutuvat kulut, koulutuskustannukset, kustannukset erityisestä harrastuksesta, vakuutusmaksut sekä erityiset terveydenhoitokustannukset. Eli, jos vaikkapa isälle menee lapsen vakuutusmaksut ja äidille erityiset harrastusmaksut ja terveydenhoitokustannukset, tulevat ne laskelmissa vastaavasti näin jyvitettäviksi vanhemmille.

Isoin, usein sadoissa euroissa laskettava muutos aikaisempaan asiantilaan verrattuna on lapsen asumisen aiheuttaman (tilantarpeeseen perustuvan) prosenttiosuuden huomioiminen molempien vanhempien asumiskustannuksissa: ei-vuoroasumistilanteessa lapsen elatuksen tarpeeseen luetaan vain hänen kanssaan pääasiallisesti asuvan vanhemman euromääräisistä asumiskustannuksista tietty prosenttiosuus oikeusministeriön ohjeen 2007:2 mukaisesti. Tähän periaatteeseen on siis tullut merkittävä muutos, sillä vuoroasumistilanteessa kumpikin vanhempi voi vähentää lapsen prosenttiosuuden omista asumiskustannuksistaan, ei vain toinen vanhempi.

Vanhempien välisen suhteellisen elatuskyvyn arvioimisen osalta uusi ohje ei perusperiaatteeltaan poikkea vanhasta: kummankin vanhemman elatuskykyyn vaikuttavat muun muassa hänen ikänsä, työkykynsä, mahdollisuutensa osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä elatusvastuu muista lapsista. Vuoroasumistilanteessa vanhemman elatuskyvyn vähennyksenä voidaan kuitenkin ottaa lisäksi huomioon esimerkiksi sellaiset vähäistä suuremmat lapsen kuljetus- ja matkakustannukset, joita aiheutuu vuoroasumisen toteuttamisesta lapsen matkatessa vanhemman luota toiselle.

Mikä muuttuu käytännössä?

Olennainen muutos on se, että enää kenenkään ei toivottavasti tarvitse arvailla miten elatusavun suuruutta määrittelevä käräjätuomari soveltaa aikaisempaa ohjetta tilanteessa, johon se ei ole tarkoitettu. Viimesijainen kohtuusharkinta (eli esimerkiksi sen huomioiminen, millä tavalla laaja luonapito tulisi laskelmassa euromääräisesti huomioida) on ollut lainkäyttöhenkilökunnan omassa harkinnassa – ja niin on kuulunutkin olla. Elatusvelvollisten ja elatusapua vastaanottavien vanhempien yhdenvertaista kohtelua se ei ole lisännyt, päinvastoin. Tähän on saatu nyt muutos, kun on olemassa selkeä laskukaava sellaisten lasten elatuksen suuruuden arvioimiseksi, jotka asuvat vuorotellen molempien vanhempiensa luona. Uudistus on erittäin tervetullut.

Mikäli sinua askarruttaa lapsen elatukseen liittyvät kysymykset, autamme mielellämme. Voit varata ajan maksuttomaan 30 min alkukonsultointiin toimistollamme joko puhelimitse tai internetsivujemme kautta.

Blogi

Rapsu on coton de tuléar-rotuinen herrasmies. Rapsu nimensä mukaisesti pitää tietysti rapsutuksista ja ihmisten läsnäolosta, minkä lisäksi hänen sydäntään lähellä ovat hitaat aamut, herkut, lahjapakettien avaaminen sekä lenkkeily hartaasti haistellen. Rapsu on varsin hurmaava ja kiltti karvakuono, jonka ainoana paheena toimivat toisinaan toistuvat sukkavarkaudet. Herkkua vastaan sukat on kuitenkin lähes poikkeuksetta mahdollista saada palautetuiksi.

Rapsu on joskus toimistolla. 

Kääpiöpinsereille ominaiseen tapaan Metku on vilkas ja touhukas kooho, jonka menossa ei juurikaan ole havaittavissa rauhoittumisen merkkejä siitä huolimatta, että Metku on jo 7-vuotias isäntä. Eli vähintään koirien keski-iässä. Metkulle tärkeintä elämässä on kaiken vartiointi: kotiväen lisäksi jakamatonta huomiota saavat muut koirat, naapurit, oravat, autot ja ohikulkijat. Erityisen mustasukkainen Metku on omistajastaan Meristä, jonka lähelle hän ei juuri muita päästä tai alkaa kovaääninen ulina. Toiseksi tärkein asia Metkulle on herkkuluut ja muut makupalat, joiden saamisen toivossa Metku on valmis tekemään kaikkensa. 

Metku esiintyy säännöllisesti ristikkolehtien kuvituksissa ja hän on veikeän luonteensa vuoksi suosittu hoitokoira. Metku ei vietä aikaansa toimistolla vilkkautensa vuoksi.

Olen toiminut toimistossamme lakimiesharjoittelijana vuoden 2023 alusta lähtien. Opiskelen Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, jossa suoritan tällä hetkellä viimeisen vuoden maisteriopintojani. Toimistossamme tehtävänäni on avustaa juristejamme toimeksiantojen hoitamisessa ja kaikenlaisessa juridisessa selvitystyössä. Oikeudenaloista suosikkini on rikosoikeus, vaikkakin kiinnostusta riittää yli oikeudenalojen rajojen. 

(tuomioistuinharjoittelussa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 1.5.2025 – 30.4.2026)

Koulutus

Valmistun oikeustieteen maisteriksi Turun yliopistosta toukokuussa 2022. Suomen Asianajajaliiton järjestämän asianajajatutkinnon suoritin hyväksytysti kesäkuussa 2022. Sain luvan toimia oikeudenkäyntiavustajana elokuussa 2022. 

Osaaminen

Olen toiminut toimistomme lakimiesharjoittelijana vuoden 2021 alusta lähtien ja toukokuusta 2022 lähtien lakimiehenä. Opintojen ohella olen tehnyt harjoittelun Syyttäjälaitoksessa, toiminut tutkimusavustajana ja projektitutkijana Turun yliopistossa, työskennellyt Kelan muutoksenhakuturvalautakunnassa sekä tehnyt harjoittelun keskisuuressa asianajotoimistossa. Opiskelijavaihdossa olin Lundin yliopistossa Ruotsissa vuoden 2021 syyslukukauden.

Avustan päämiehiä niin rikos- kuin riita-asioiden oikeudenkäynneissä, kuulusteluissa sekä toimeksiannoissa oikeudenkäyntien ulkopuolella. Avustan myös toimistomme juristeja toimeksiantojen hoitamisessa ja juridisessa selvitystyössä. Vahvuuteni ovat hyvät kuuntelemistaitoni sekä sovitteleva, mutkaton ja työtä pelkäämätön asenteeni.

Työtehtävien lisäksi olen toiminut useissa eri luottamustehtävissä. Tällä hetkellä toimin Juristiliiton oikeuspoliittisen valiokunnan jäsenenä sekä Lakiladies ry:n puheenjohtajana.

Koulutus

Valmistuin Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2008. Suomen Asianajajaliiton jäseneksi minut on hyväksytty vuonna 2011. Tuomioistuinharjoitteluni suoritin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa vuonna 2015, jolloin minulle myönnettiin varatuomarin arvo.

Osaaminen

Olen hoitanut tuomioistuinasioita avustajana vuodesta 2008 eli noin 17 vuoden ajan. Näihin vuosiin on mahtunut monipuolisesti erilaisia toimeksiantoja niiden kaikissa vaiheissaan – sekä tuomioistuimissa että niiden ulkopuolella. Asianajotyöni lisäksi olen tuomioistuinharjoittelussani toiminut käräjäoikeuden puheenjohtajana ja saanut näin arvokasta kokemusta siitä, miten asiat tuomioistuimessa ratkaistaan.

Eniten asianajokokemusta minulla on avioeroriitojen sekä lasten huoltoon, asumiseen, elatusapuun, tapaamisoikeuteen ja tapaamisoikeuden täytäntöönpanoon liittyvien riita-asioiden hoitamisesta. Vuosien kokemus perheoikeudesta on kehittänyt hyödyllistä tietotaitoa ja näkemystä niistä erityisistä kysymyksistä, joita lapsiasioissa on otettava huomioon. Olen hoitanut satoja yhteiselämän päättämiseen sekä perintöoikeuteen liittyviä toimeksiantoja eli avustanut päämiehiäni erilaisissa avioeroja, avoeroja, osituksia, perinnönjakoja ja perunkirjoituksia koskevissa asioissa. Toimin myös käräjäoikeuden määräämänä pesänjakajana ja pesänselvittäjänä. Tämän lisäksi minulla on merkittävä asianajokokemus erilaisten riita-asioiden sovittelumenettelyistä.

Toimeksiannot esimerkiksi työoikeuden, sopimusoikeuden ja vahingonkorvausoikeuden alalta ovat niin ikään olleet asianajotyössäni keskeisessä osassa. Perintälakimiehenä toimiessani hoidin paljon maksukyvyttömyysmenettelyjä ja velkomusasioita ja olen myös toiminut käräjäoikeuden määräämänä selvittäjänä yksityishenkilöiden velkajärjestelyissä. Rikosasiat kuuluvat lähes jokaisen asianajanan toimenkuvaan, myös minun ja avustan sekä vastaajia että asianomistajia oikeudenkäynneissä.

Sovintoratkaisuun pyrin aina, jos se suinkin on mahdollista ja asiakkaani edun mukaista. 

Vahvuuteni on kattava ja monipuolinen kokemus erilaisista asianajotehtävistä. Pidän yhteistyötä alalla toimivien asianajajien kanssa tärkeänä. Ratkaisukeskeisyys ja halu auttaa tavallisia ihmisiä heidän oikeudellisissa ongelmissaan on minulle työssäni tärkeintä.

Luottamustoiminani hoidan Suomen Asianajajaliiton valtuuskunnan jäsenen tehtäviä sekä Turun Asianajajayhdistyksen hallituksen jäsenen tehtäviä. Lisäksi toimin Suomen Pesäpalloliiton kurinpitopäällikkönä.

Asianajotoimisto Vuorio & Co Oy
asianajaja, varatuomari
10/2016 –

Asianajotoimisto Pontus Lindberg & Co Oy
asianajaja, varatuomari
03/2016 – 09/2016

Varsinais-Suomen käräjäoikeus
käräjänotaari
11/2014 – 10/2015

Asianajotoimisto Salo & Kivikoski Oy
asianajaja
11/2011 – 10/2014

Asianajotoimisto Hilkka Huiskala Oy
lakimies
04/2010 – 03/2011

Resolvium Group Oy
perintälakimies
09/2008 – 03/2010

Lakitoimisto PPG Oy
perintälakimies
04/2008 – 03/2010

Koulutus ja osaaminen

Olen oikeustieteen maisteriksi valmistunut toimiston uusi lakimies. Olen innoissani päästessäni syventymään päämiestemme juridisiin haasteisiin. Oikeudellisen avun tarjoaminen elämän eri vaiheissa on mielestäni merkityksellistä ja tärkeää.

Erityisesti minua kiinnostavat perhe- ja jäämistöoikeudelliset asiat. Tavoitteeni on kuitenkin kehittyä laaja-alaisesti ja minulta löytyykin osaamista myös riita-asioihin sekä kauppa- ja kilpailuoikeudellisiin teemoihin.

Vapaa-aikani kulutan urheillen ja erityisesti viihdyn lenkkipoluilla avopuolisoni kanssa

CV

Asianajotoimisto Vuorio & Co Oy
asianajaja, varatuomari
10/2016 –

Asianajotoimisto Pontus Lindberg & Co Oy
asianajaja, varatuomari
03/2016 – 09/2016

Varsinais-Suomen käräjäoikeus
käräjänotaari
11/2014 – 10/2015

Asianajotoimisto Salo & Kivikoski Oy
asianajaja
11/2011 – 10/2014

Asianajotoimisto Hilkka Huiskala Oy
lakimies
04/2010 – 03/2011

Resolvium Group Oy
perintälakimies
09/2008 – 03/2010

Lakitoimisto PPG Oy
perintälakimies
04/2008 – 03/2010