OIKEUSAPU – KENELLE, MILLOIN JA MITEN SITÄ SAA?
Oikeudellisten asioiden hoidossa lähtökohtana on, että asianosainen huolehtii itse tarvitsemastaan oikeudellisesta avusta aiheutuvat kustannukset. Tietyissä tapauksissa kustannukset voidaan kuitenkin korvata valtion varoista. Julkisen oikeusavun saaminen määräytyy lähtökohtaisesti hakijan taloudellisen tilanteen mukaan ja lakimiesapu voidaan maksaa pieni- tai keskituloiselle joko kokonaan tai osittain valtion varoista. Mikäli hakijalla on oikeusturvavakuutus, joka kattaa oikeudellisen asian hoidosta aiheutuneet kulut, oikeusapua ei kuitenkaan yleensä myönnetä. Oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuuden kattamiseen oikeusapu voidaan tosin hakijan taloudellisen aseman perusteella tietyissä tilanteissa myöntää.
Kuka voi saada oikeusapua?
Oikeusapu myönnetään lähtökohtaisesti tulojen, menojen ja elatusvelvollisuuden perusteella. Arviointia tehtäessä tuloina otetaan huomioon muun muassa hakijan palkkatulot, eläketulot, päivärahat, lapsilisät, elatusavut sekä pääomatulot. Tuloista vähennettävinä menoina huomioidaan veron ennakonpidätys, kohtuulliset asumismenot, lasten päivähoitomaksut, elatusapumaksut, ulosottosuoritukset sekä velkajärjestelyn maksuohjelman mukaiset suoritukset. Lisäksi tuloista vähennetään 300 euroa jokaisesta hakijan taloudessa asuvasta alle 18-vuotiaasta lapsesta.
On huomattava, että hakijan avio- tai avopuolison tai rekisteröidyssä parisuhteessa hakijan kanssa asuvan tulot otetaan niin ikään huomioon oikeusavun myöntämistä harkittaessa. Tästä poikkeuksena ovat tilanteet, joissa hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa, tilanteet, joissa puolisot ovat toistensa vastapuolia sekä tilanteet, joissa puolisot asuvat välien rikkoutumisen vuoksi pysyvästi erillään. Näissä tapauksissa oikeusavun määräytyminen arvioidaan ainoastaan hakijan oman taloudellisen tilanteen perusteella.
On olemassa myös tilanteita, joissa oikeusapua voidaan myöntää hakijan taloudellisesta asemasta riippumatta. Vakavan väkivaltarikoksen tai seksuaalirikoksen uhrin on mahdollista saada maksuton oikeudenkäyntiavustaja taloudellisesta asemastaan riippumatta. Niin ikään valtion varoista voidaan kustantaa maksuton puolustaja rikosasian vastaajalle silloin, kun tämä on epäiltynä vakavasta rikoksesta.
Minkälaisiin asioihin voi saada oikeusapua?
Oikeusapua myönnetään monenlaisiin oikeudellisiin asioihin. Oikeusapu kattaa esimerkiksi avioeroon, ositukseen, elatusapuun ja avioehtoon liittyvät asiat silloin kun niitä käsitellään tuomioistuimessa. Se voi myös kattaa perunkirjoitukseen tai perinnönjakoon liittyviä asioita. Velalliset, velkojat ja takaajat voivat saada oikeusapua tilanteissa, joissa he tarvitsevat apua velkoihin liittyvissä kysymyksissä. Iso jutturyhmä joihin oikeusapua myönnetään ovat lasten asumiseen, huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvät tuomioistuinasiat.
Oikeusapua voidaan myöntää myös työelämään liittyvissä asioissa, kuten esimerkiksi palkkasaatavien perimisessä, työsopimuksen purkamisessa tai irtisanomistilanteissa. Vuokrasuhteisiin liittyvissä asioissa, kuten vuokrasaatavien perimisessä, irtisanomisissa tai häätötilanteissa, oikeusapua on myös mahdollista saada. Niin ikään sopimusasioihin, kuten kaupan purkamiseen tai hinnanalennuksiin liittyviin riitoihin, voidaan myöntää oikeusapua.
Lisäksi oikeusapu kattaa rikosasioissa sekä rikoksesta epäillyn että rikoksen uhrin avustamisen. Myös lähestymiskieltoa koskeviin tilanteisiin voi saada oikeusapua. Oikeusapua voidaan myöntää niin ikään valitusten tekemiseen esimerkiksi toimeentulotukea, huostaanottoa tai Kelan korvauksia koskevissa asioissa.
Miten oikeusapua haetaan?
Oikeusapua haetaan täyttämällä oikeusapuhakemus, joka lähetetään oikeusaputoimistolle käsiteltäväksi. Oikeusaputoimisto tekee käyttövaralaskelman esitetyn taloudellisen selvityksen perusteella ja päättää myönnetäänkö oikeusapu hakijalle ja mikäli myönnetään, millä ehdoin.
Kartoitamme kaikissa tapauksissa asiakkaamme mahdollisuuden saada oikeusapua tai hyödyntää vakuutusyhtiön oikeusturvavakuutusta. Lisäksi huolehdimme oikeusapupäätöksen tai oikeusturvapäätöksen hakemisen.