Oikeuteen todistajaksi kutsuttuna - onko sinne mentävä?

Onko oikeuteen pakko mennä todistamaan?

Lähtökohtaisesti vastaus on kyllä. Todistaminen on kansalaisvelvollisuus ja rikosten selvittäminen tärkeää paitsi uhrin, myös rikoksesta syytetyn oikeusturvan kannalta. Todistajan on eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta käytännössä pakko saapua oikeuteen todistamaan saamassaan kutsussa mainittuna ajankohtana.

Jos todistajaksi kutsuttu, jolla ei ole oikeuden puheenjohtajan hyväksymää syytä poissaololle, jättää saapumatta oikeuteen, hänelle koituu ikäviä seuraamuksia. Todistajaksi kutsuttu joutuu tällöin maksamaan uhkasakon, jonka suuruus ilmoitetaan kutsussa. Niin ikään todistaja voidaan määrätä tuotavaksi oikeuteen tämän omalla kustannuksella.

Poikkeukset todistamisvelvollisuudesta

Joskus vastaan voi tulla eteen tilanne, jolloin paikan päälle saapuminen on yksinkertaisesti täysin mahdotonta. Hyväksyttävänä esteenä pidetään esimerkiksi sairastumista. Mikäli todistajaksi kutsuttu sairastuu, tulee esteestä ilmoittaa etukäteen oikeudelle. Hyväksyttävänä syynä poissaololle pidetään niin ikään yleisen liikenteen keskeytymistä. Myös tällöin esteestä tulee ilmoittaa oikeudelle etukäteen.

Yllättävien esteiden lisäksi on eräitä muita tilanteita, jotka muodostavat poikkeuksia yleiseen todistamisvelvollisuuteen. Jos todistaja on oikeusjutun asianosaiselle lähisukua, hänellä on oikeus kieltäytyä todistamasta. Lähisukulaisena pidetään esimerkiksi asianosaisen lasta, vanhempaa, sisarusta, nykyistä tai entistä aviopuolisoa sekä nykyistä avopuolisoa. Todistajan on kuitenkin aina saavuttava oikeuteen paikan päälle, vaikka hänellä läheissuhteensa perusteella olisikin oikeus kieltäytyä todistamasta.

Todistaja voi myös kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin, jos hän pelkää, että vastaukset voisivat johtaa syytteen nostamiseen häntä tai hänen lähiomaistaan vastaan. Todistajan ei myöskään lähtökohtaisesti tarvitse paljastaa liike- tai ammattisalaisuuksia. Oikeus voi kuitenkin tietyissä tapauksissa velvoittaa todistajaa antamaan myös tällaisia tietoja.

Pitääkö ilmaiseksi mennä?

Yksi yleisistä huolenaiheista on se, maksetaanko todistajalle korvausta hänen ajastaan ja vaivastaan. Todistamaan ei tarvitse mennä täysin ilmaiseksi. Todistajalle maksetaan korvaus kohtuullisista ja tarpeellisista matkakuluista sekä taloudellisesta menetyksestä. Jos todistaja tulee niin kaukaa, että hän joutuu yöpymään matkallaan, hänelle voidaan korvata yöpymisestä aiheutuvat kohtuulliset kustannukset. Todistaja voi vaatia myös päivärahaa, jonka suuruus riippuu siitä, kuinka kauan todistaja on ollut oikeudessa ja miten paljon hänellä on kulunut aikaa matkoihin. Oikeussalissa tuomari tiedustelee todistelun päätteeksi, vaatiiko todistaja korvausta. Aiheutuneista kustannuksista on hyvä varautua esittämään kuitteja tai muuta selvitystä. Todistajankorvaus ladataan maksukortille, jonka todistaja saa heti oikeussalista lähtiessään mukaansa.

Mitä jos ei saa töistä vapaata?

Työnantajan velvollisuutena on päästää työntekijä todistamaan myös kesken työpäivän. Työnantajalle on hyvä ilmoittaa ajoissa etukäteen todistamisesta sekä sen ajankohdasta, jotta työnantaja saa tehtyä tarvittavat työjärjestelyt. Työnantaja voi vähentää työntekijän palkasta ajan, joka todistamiseen on käytetty. Tämä aiheutunut menetys kuitenkin korvataan todistajalle taloudellisena menetyksenä. Niin ikään yrittäjä on velvollinen saapumaan oikeuteen todistajaksi kutsuttuna. Tällöin hänelle korvataan mahdollisesta sijaisen järjestämisestä aiheutuneet välttämättömät kulut.