Valittaminen hovioikeuteen – kuka sinne saa valittaa ja millä perusteella?

Käräjäoikeuden antamaan tuomioon tai päätökseen haetaan muutosta valittamalla hovioikeuteen, ellei muutoksenhakua jossakin tapauksessa ole erikseen kielletty. Käräjäoikeuden antamasta ratkaisusta ilmenee, saako asianosainen hakea siihen muutosta. Jos muutoksenhakua ei ole kielletty ja käräjäoikeuden ratkaisusta halutaan valittaa, tulee käräjäoikeudelle ensin ilmoittaa tyytymättömyyttä seitsemän päivän kuluessa ratkaisun antamisesta. Määräaika varsinaisen valituskirjelmän tekemiselle puolestaan on 30 päivää käräjäoikeuden ratkaisun antamisesta laskettuna. Jos valitusta ei tehdä määräajassa, käräjäoikeuden ratkaisu tulee lainvoimaiseksi eli lopulliseksi.

 

Jotta hovioikeus ottaisi käräjäoikeuden tekemän ratkaisun oikeellisuuden arvioitavakseen, edellytetään suurimmassa osassa tapauksista kuitenkin myös sitä, että hovioikeus myöntää asiaan jatkokäsittelyluvan. Jatkokäsittelylupaa ei kuitenkaan tarvita sellaisissa rikosasioissa, joissa vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta. Näissä tapauksissa myöskään asianomistaja (eli rikoksen uhri) tai syyttäjä ei tarvitse jatkokäsittelylupaa, kun valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai hänelle tuomittua rangaistusta.

 

Jatkokäsittelylupaa pyydetään hovioikeudelta valituksen yhteydessä. Lupahakemuksessa on esitettävä ne perusteet, joiden mukaan jatkokäsittelylupaa pyydetään. Koska valituskirjelmän laatimisessa on ilmoitettava määrätyt seikat perusteluineen ja sen tekemisessä on noudatettava tarkoin annettuja määräaikoja, kannattaa valituksen tekeminen antaa juristin tehtäväksi.

 

Hovioikeus myöntää jatkokäsittelyluvan jos

1)    ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta

2)    käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä

3)    lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa tai

4)    luvan myöntämiseen on muu painava syy.

Mikäli hovioikeus ei myönnä asiaan jatkokäsittelylupaa, sen tulee päätöksessään ilmaista, että luvan myöntämisen perusteet on tutkittu, jatkokäsittelylupaa ei myönnetä ja että käräjäoikeuden tekemä ratkaisu jää pysyväksi. Hovioikeuden ei tarvitse esittää konkreettisia syitä sille, miksi se ei ole lupaa myöntänyt, vaikkakin se toki voi kielteistä päätöstään laajemmin perustella.  

 

Entä voiko jonnekin vielä valittaa, jos hovioikeus ei ole myöntänyt jatkokäsittelylupaa vai oliko se siinä? Hovioikeuden siitä päätöksestä, että jatkokäsittelylupaa ei myönnetty, on mahdollista valittaa korkeimpaan oikeuteen, mutta valitus edellyttää kuitenkin korkeimman oikeuden myöntämää valituslupaa. Koska korkein oikeus on niin sanottu ennakkopäätöstuomioistuin, se käsittelee vain sellaisia asioita, joihin laki ei anna selvää vastausta ja joihin on sen takia syytä antaa lainkäyttöä yleisesti ohjaava ennakkopäätös. Valitusluvan saaminen korkeimpaan oikeuteen on käytännössä hyvin vaikeaa ja se myönnetäänkin vuosittain vain pieneen prosenttimäärään tehdyistä hakemuksista.

 

Toimistomme juristit auttavat oikeudenkäynnin kaikkia osapuolia erilaisissa valitusasioissa. Yhteystiedot löydät kotisivuiltamme https://vuorioco.fi/yhteystiedot