Mikä on oikeusturvavakuutus?
Oikeusturvavakuutus on vakuutus, joka korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja, jotka aiheutuvat lakimiesavun käyttämisestä käräjäoikeuden käsiteltäväksi saatettavissa asioissa. Jotta vakuutusyhtiö voisi tehdä myönteisen korvauspäätöksen, tulee vakuutetun siis käyttää asiamiehenään asianajajaa tai muuta lakimiestä. Oikeusturvavakuutus sisältyy yleensä kotivakuutukseen. Vakuutettuina ovat vakuutussopimuksen solmineen henkilön lisäksi lähtökohtaisesti myös hänen kanssaan samassa taloudessa vakinaisesti asuvat perheenjäsenet.
Oikeusturvavakuutuksissa on yhtiö- ja vakuutuskohtaisia eroja ja oman vakuutuksen tarkan sisällön voi tarkistaa vakuutuskirjasta sekä siihen liittyvistä vakuutusehdoista. Tässä blogitekstissä tarkastelemmekin yksityishenkilöiden oikeusturvavakuutusten keskeistä sisältöä yleisellä tasolla.
Kartoitamme myös aina asiakkaamme mahdollisuuden hyödyntää oikeusturvavakuutusta ja huolehdimme oikeusturvapäätöksen hakemisen vakuutusyhtiöstä.
Mitä oikeusturvavakuutus korvaa?
Oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata sellaisia riita-, rikos- ja hakemusasioita, joissa vakuutusehdoissa määritellyn vakuutustapahtuman katsotaan sattuneen vakuutuksen voimassaoloaikana. Vakuutustapahtumalla tarkoitetaan riita-asioissa riidan syntymistä. Riita määritellään yleensä syntyneeksi silloin, kun asiassa esitetty vaatimus on kiistetty joko määrän tai perusteen osalta. Rikosasioissa vakuutustapahtumaksi katsotaan puolestaan asian vireilletulo käräjäoikeudessa tai vakuutetun esittämän vaatimuksen kiistäminen perusteen tai määrän osalta.
On kuitenkin syytä huomata, että oikeusturvavakuutuksissa sovelletaan kahden vuoden sääntöä. Tuo sääntö tarkoittaa sitä, että jos oikeusturvavakuutus on ollut voimassa vähemmän kuin kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaoloaikana. Vakuutuksen voimassaoloaikaan lasketaan se aika, jonka vakuutus on ollut voimassa yhtäjaksoisesti (ilman päivänkään katkosta) saman sisältöisenä yhdessä tai useammassa vakuutusyhtiössä.
Yksityishenkilön oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata kustannuksia, jotka liittyvät esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- rikosasiat, kun vakuutettu on joutunut rikoksen uhriksi ja vaatii rikoksentekijältä vahingonkorvausta
- lasten huoltoon, elatukseen, tapaamisoikeuteen tai asumiseen liittyvissä asioissa yksi vakuutustapahtuma kolmea vuotta kohden, kun kyseessä on voimassaolevan, viranomaisen vahvistaman täytääntönpanokelpoisen sopimuksen tai oikeuden tuomion muuttaminen muuttuneiden olosuhteiden perusteella
- asunto- ja kiinteistöriidat
- kiinteistön omistamiseen liittyvät riidat
- testamentti- ja perinnönjakoriidat
Mitä oikeusturvavakuutus ei korvaa?
Oikeusturvavakuutuksissa on yleensä tietyt asiaryhmät rajattu korvattavien asioiden ulkopuolelle. Yksityishenkilön oikeusturvavakuutuksesta ei yleensä korvata kuluja esimerkiksi seuraavissa asioissa:
- rikosasiat, kun vakuutettu on vastaajana eli rikoksesta syytettynä
- avioeroasiat
- työsuhderiidat (vaikka yksityishenkilön oikeusturvavakuutus ei yleensä kata tällaisia riitoja, ammattiliiton oikeusturvavakuutuksesta ne voivat tulla korvattaviksi)
- riidat, jotka koskevat muuta kuin omassa käytössä olevaa asuntoa, kuten sijoitusasuntoa
Oikeusturva vai oikeusapu?
Asianajo- ja oikeudenkäyntikuluihin on mahdollista saada oikeusturvavakuutuksen lisäksi apua valtion varoista maksettavasta oikeusavusta (linkki oikeusapukirjoitukseen: https://vuorioco.fi/blogi/2024/12/18/oikeusapu-kenelle-milloin-ja-miten-sit-saa). Oikeusturvavakuutus on kuitenkin ensisijainen suhteessa oikeusapuun, mikä tarkoittaa sitä, että mikäli sinulla on oikeusturvavakuutus, joka kattaa asiastasi aiheutuvat kulut, sinulle ei lähtökohtaisesti voida myöntää oikeusapua. Jos sinulla ei ole oikeusturvavakuutusta tai se ei sovellu asiaasi, voit olla oikeutettu saamaan oikeusapua. Myös oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuuden (joka on yleensä 15–25 %) kattamiseen on mahdollista saada oikeusapua tietyissä tilanteissa taloudellisen tilanteen perusteella.