Arjessa kohtaa usein tilanteen, jossa pyydetään hyväksymään vakiosopimusehdot. Tällainen tilanne voi olla tuttu esimerkiksi mobiilisovellusten käyttämisen tai kaupanteon yhteydessä. Monesti vakioehdot osana sopimusta myös hyväksytään asiaa enempää ajattelematta. Arjen keskellä ei välttämättä tule ajatelleeksi mahdollisia sudenkuoppia, joita liittyy juuri näihin sopimusten ”pienten pränttien” sisältöön.
Vakiosopimus tarkoittaa sellaista sopimusta, joka on tavanomaisesti teetetty toisen sopijapuolen toimesta. Se on tehty helpottamaan osapuolten välistä toimintaa ja sinänsä niiden käyttö on myös perusteltua esimerkiksi tilanteissa, joissa sopimuksia tehdään merkittäviä määriä keskenään vastaavissa tilanteissa. Samaa sopimusta voidaan siis käyttää yleisesti ilman, että jokaiseen yksittäiseen sopimukseen tehtäisiin erillinen sopimus erillisene sopimusehtoineen.
Vakiosopimus soveltuu siis sellaisenaan jokaiselle yksittäiselle sopijalle. Tämä kuitenkin saa aikaan riskin siitä, että ilman tarkkaavaisuutta saattaa tulla hyväksyneeksi sellaisen sopimuksen, johon ei olisi halunnut tulla osapuoleksi. Asiaa ei helpota se, että usein vakiosopimukset nähdään kapulakielisinä teksteinä, joiden läpikäymiseen ei haluta kuluttaa aikaa. Hyväksymällä sopimusehdot haluttua toimintaa pystytään helposti jatkamaan ja se nähdään ymmärrettävästi houkuttelevana vaihtoehtona.
Yleisesti sopimusoikeudessa katsotaan, että sopimukset on pidettävä. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimukseen lähtiessään osapuolen katsotaan olevan tietoinen sopimuksen sisällöstä ja vastaavan siten myös siitä aiheutuvista seuraamuksista, vaikka ne olisivatkin hänen kannaltaan epäedullisia. Tällainen on linjaus etenkin liiketoiminnassa tai muuten keskenään tasavertaisessa asemassa olevien tahojen tehdessä sopimuksia. Tästä linjauksesta voidaan kuitenkin poiketa ja siten myös vakiosopimusehtojen suhteen on mahdollista, että sopimuksen tehnyttä osapuolta voidaan suojata. Tällöin tarkastelussa on usein osapuolten välisen aseman vertaaminen tai sinällään kohtuuttomat sopimusehdot.
Keskenään eroava asema voi tulla kyseeseen tavallisesti kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä sopimussuhteessa. Tällaisessa tilanteessa katsotaan, että kuluttajaa tulee suojata asemaltaan vahvemman elinkeinonharjoittajan moitittavalta toiminnalta. Näin ollen myös kohtuuttomien sopimusehtojen tarkastelun myötä vakioehdot hyväksynyt kuluttaja voi saada suojaa osakseen. Kohtuuttomuutta sopimuksiin liittyen tarkastellaan ennen kaikkea sopimuksen aikaansaamien vastuiden ja velvollisuuksien vertaamisella. Laki estää kuluttajan heikomman aseman hyödyntämisen elinkeinotoiminnassa.
Kohtuuton sopimusehto voi saada aikaan sen, että koko sopimusta on pidettävä pätemättömänä. Toisaalta sopimusta voidaan tarkastella myös siten, että kohtuuton sopimusehto jätetään huomiotta muun sopimuksen pysyessä voimassa. Sopimuksiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan sovittelemalla tai viimekädessä tuomioistuimen kautta. Ennen kaikkea sopimuksiin littyvissä epäselvissä tilanteissa on kannattavaa kääntyä oikeudellisen asiantuntijan puoleen, tämä osaa auttaa juuri kyseessä olevassa tilanteessa. Erityisesti sopimusoikeudellisissa asioissa asiantuntijan neuvo on usein tarpeen, sillä sopimusten keskinäinen vaihtelevuus ja tilannesidonnaisuus saa aikaan merkittävästi tulkintaan vaikuttavia seikkoja.
Mikäli olet kohdannut ongelmia vakioehtojen osalta tai sinulla on niistä kysyttävää, voit kääntyä rohkeasti asiantuntijoidemme puoleen!